En vanhellig allianse

Vladimir Putin har et nært forhold til den russisk-ortodokse kirke, melder nyhetene.
I saken om ærekrenkelsen av statslederen har nå denne kirke, som atter har reist seg i velde(?) etter det kommunistundertrykkende regime, uttalt, at dersom tre jentene i bandet ber om unnskyldning for sin opptreden i den aktuelle  katedralen i Moskva hvor de gav luft for sine meninger om Putin, så skal denne kirke i rettssaken i dag ”gå i forbønn” for dem, med det som sannsynlig resultat at sannsynlig to års fengselstraff blir gjort betinget.

Er dette edelmodig gjort, eller pinlig?
Hvem som er i «lommene» på hvem i denne saken er ikke så godt å si, sett langt utenifra, men at dette tar seg lite heldig ut for Russlands gjenreiste kirke med sine mektige kirkeledere, tør være hevet over tvil. Det er nok å minne om at deres forbilde og frelser Jesus Kristus ba om tilgivelse for sine bødler da de korsfestet ham, uten at bødlene hadde bedt om det.

Det er ikke å vise et tilgivende sinn overfor tre jenter som har målbåret det opprør som ulmer mot måten gigantlandet blir styrt på i dag og derfor risikerer fengselstraff for sine ytringer, at de ”ydmykt” skal be om unnskyldning først – for å ha vanhelliget gudshuset.

Vår kristne tro har sin opprinnelse i det som kan kalles for én eneste stor krenkelse – av Guds Sønn. Holder vi det nytestamentlige vitnesbyrd for sant, så var det jo heller ikke Jesus som utsatte Gud for blasfemi – som han ble dømt for – , men Han selv som ble det, der han ble spottet, hånet og torturert. Det skulle tilhøre kristentroens vesen å tåle krenkelse. Og stå med rak rygg og milde øyne og tilgi den. Det burde den mektige patriark tenke på en sånn dag, hvor nyhetsøynene rettes mot Moskva og tre forsvarsløse jenter.

(Opprinnelig skrevet og lagt inn den 1.10. men falt ut etter at nettstedet lå nede et par dager)

Dette innlegget ble publisert i Tanker i tiden. Bokmerk permalenken.